Menu Zamknij

Parahyaena brunnea – Hiena brunatna

Dzisiejsze zwierzę wygląda jakbyście mieli naprawdę włochatego psa a potem ogolili mu wyłącznie głowę. Wiecie, żeby nie było mu zimno w zimie.

Parahyaena brunnea jest „prawdziwą hieną” czyli nie została na polsku przemianowana na krokutę.  Jednocześnie to gatunek najrzadszy pośród rodziny hienowatych. A taki śliczny!

Jak to hiena, nasza brunatna koleżanka lubi padlinę. Jednocześnie odrobinę inaczej niż jej krewni preferuje wybrzeża. Wiecie, fale, piękne widoki, ciała wyrzucane na piasek, kolacja przy zachodzie słońca i tak dalej. Przy chęci na świeższy posiłek hiena brunatna zapoluje jednak na jakiegoś gryzonia czy młodą gazelkę. Wszystko ma miejsce na południu Afryki i to w terenach raczej niegościnnych – piaszczystych lub skalistych.

Pożywienie niekoniecznie jest łatwo dostępne przez cały czas. Parahyaena brunnea preferuje więc małe, rodzinne grupy, które łatwo się najedzą nawet małą ilością padliny.

I jeszcze można sobie grupowo pośmiać się na wietrze. Jak na hieny przystało.

Autor: Bernard Dupont, Flickr

Jeśli szczególnie doceniasz moje teksty, możesz zostać moim Patronem w serwisie Patronite /odjechanezwierzatka

Opublikowany wSsaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *