Menu Zamknij

Eumetopias jubatus – Uchatek grzywiasty

Jako jedyny gatunek w rodzaju uchatek i największy w rodzinie uchatkowatych, dzisiejszy Eumetopias musi wam imponować swoim rozmiarem i dostojeństwem. Spójrzcie na te dumnie uniesione głowy!

Te kilkumetrowe stworzenia zamieszkują północne wybrzeża Oceanu Spokojnego mogą osiągać ponad tonę, kiedy wpełzną na wagę. Chodzi o samce konkretniej, samice utrzymują się poniżej skromnych 400 kilogramów. Panie Eumetopias jubatus to królowie.

Otaczające gruby kark włosie określane jako „grzywa” nie jest jedyną cechą, która pozwoli nam odróżnić płcie. Wspominany wyżej rozmiar odgrywa znaczną rolę; samce cechuje również znacznie szersze czoło i bardziej spłaszczony pysk. Odpowiednie rozmiary są koniecznie, jeśli chce się być władcą plaży.

Uchatki grzywiaste rozmnażają się w haremach. Jeden samiec ma pod sobą wiele samic i ma z nimi potomstwo. Nie zdobywa jednak poszczególnych panienek, ale zajmuje konkretny teren z naturalnymi granicami – jak kamienie, rośliny lub woda – i kopuluje z samicami, które się tam znajdą. Dość luźne podejście do obyczajów mogłoby się wydawać, samica wybiera w czyim haremie przebywa. Miejsce, powierzchnia i ogólny wygląd takiego haremu to jej czynniki decyzyjne. Nawet na Alasce jest teraz trudny rynek nieruchomości, więc o najlepsze terytoria samce musza po prostu walczyć. Groźnie, długo, z głośnymi rykami i częstymi urazami głowy. Nawet na śmierć.

Ale spójrzcie na piękną panią po prawej. Dla takich jak ona warto ryzykować życie.

Autor: Marcel Holyoak

Opublikowany wSsaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *