Menu Zamknij

Derkaczyk nielotny – Atlantisia rogersi

Dzisiaj najmniejszy na świecie nielotny ptaszek – bo mówienie ptak o tym maluchu jest trochę na wyrost. To urocze 30 i kilka gram zamieszkuje wyspę Inaccessible położoną na południowym Atlantyku i na szczęście derkaczyka, pozbawioną praktycznie jakichkolwiek zwierząt. Występuje tam jedynie kilkanaście gatunków ptaków, z czego, no nie da się ukryć, to w większości gatunki bardzo lotne. Ptaki tak mają generalnie, że latają.
Derkaczyk został jednak hipsterem i nie bardzo ma szansę na drogę powrotna. O wiele za krótkie do latania skrzydełka i pióra bardziej przypominające właściwie włosy przyjemnie grzeją, ale poza tym nie są zbytnio użyteczne. Derkaczyk polega na długim, wąskim dziobie, który pozwala mu na zajęcie interesującego miejsca w ekosystemie. Ze względu na jednoczesny wolny metabolizm, nasz dzisiejszy gość żywi się powoli, niemal z zastanowieniem, wybierając co smaczniejsze kąski. A wybór ma szeroki, od dżdżownic i pareczników do motyli i żuków. Ze względu na szeroką dietę i sposób polowania polegający na zjadaniu „co na wierzchu” raczej niż grzebaniu jak inne ptaki, derkaczyk określany jest przez naukowców jak gatunek spełniający rolę nieobecnych na wyspie Inaccessible myszy.
Czyli nie dość, że ptak, to jeszcze w sumie mysz. Wszechstronny spryciarz.

Autor: Brian Gratwicke

Opublikowany wPtaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *