Menu Zamknij

Sitana ponticeriana

Dzisiaj jaszczur z żabotem, i to kolorowym, specjalnie na okazję sezonu godowego. Osiągając 20 centymetrów, z czego 12 centymetrów to ogon, Sitana jest fanem otwartych przestrzeni i rzadkiego poszycia w lasach Indii Wchodnich. W razie zdenerwowania wygodniej jest tam biegać na dwóch nogach z głośnym AAAAAAAAAAAAAAAA w środku głowy. Łatwo można przecież zostać zjedzonym jeśli ma się niezbyt imponujące pazurki i ząbki i tak samo łatwo się poparzyć malutkimi nóżkami na gorącej, suchej ziemi w środku dnia. Przez to nasza Sitana musi się porządnie maskować odpowiednimi kolorami.
Na szczęście samiczkom można imponować fałdem skórny, który staje się niebiesko-czarno-czerwony w okresie umawiania się na randki.
Bo jeśli dodamy do tego dumne kiwanie głową, to mi już całkiem taki przystojny samczyk zaimponował.

Autor: V. Deepak

Opublikowany wGady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *