Menu Zamknij

Strigops habroptila – Kakapo

Ta przeurocza zielona buźka należy do jednego z najrzadszych ptaków świata. Kakapo to najcięższa papuga świata, dodatkowo nielotna i endemiczna, czyli mieszkająca tylko w Nowej Zelandii, a dokładniej na dwóch wyspach w łącznej licznie 142 papug.
Liczba osobników populacji jest nam bardzo dobrze znana, ponieważ wszystkie z nich z są pod stałą ludzką opieką. Jeśli nie, kakapo może skończyć jak znane wszystkim ptaki dodo.
Tylko dlaczego?
Naziemny tryb życia i skrzydła zbyt małe do lotu uczyniły kakapo dosyć bezbronną papugą, szczególnie wobec szczurów czy kotów, z którymi nigdy nie miała wcześniej do czynienia. Ponieważ w Nowej Zelandii nie występował żaden naturalny dla niej drapieżnik, kakapo mogła w spokoju składać jaja na ziemi – zmienił to jednak przyjazd człowieka i wprowadzenie właśnie tych obcych gatunków.
Na szczęście ostatni sezon lęgowy był dla kakapo rekordowy, więc jeszcze będziemy mogli troszkę nacieszyć się tym pociesznym, zielonym cudakiem.

Źródło: Wired

Opublikowany wPtaki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *