Menu Zamknij

Macroglossum stellatarum – Fruczak gołąbek

To jeden z najdziwniejszych polskich motyli. Przybywający regularnie z południa Europy owad jest stosunkowo duży, bo mierzy ponad 4 centymetry w rozpiętości skrzydeł. Niestety nie uda się jednak zmierzyć ich samemu. Fruczak rzadko przysiada, znacznie preferuje unoszenie się w powietrzu, gdzie wykonuje 80 uderzeń skrzydeł na sekundę. Przez to może przypominać nam kolibra, szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę długą trąbkę, którą wykorzystuje do spijania nektaru z kwiatów. Obserwować można go od maja do września, zaleznie od temperatur, więc wypatrujcie go sami i wrzucajcie zdjęcia!

Autor: Jerzy Strzelecki

Opublikowany wOwady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *